0031(0)6 - 220 700 60

info@acupunctuurpraktijksittard.nl

PvMA_logo_200x200

Acupunctuurpraktijk Sittard

Mw. Drs. M.M. Mellema

Acupunctuur

rubens_500x808

Wat is acupunctuur

De meest bekende vorm van acupunctuur is dat er dunne naaldjes worden geprikt op zorgvuldig uitgekozen plaatsen in energiebanen of zenuwbanen van het lichaam. Doel hiervan is dat gezondheidsklachten verdwijnen of verminderen.

Er is Chinese en Westerse acupunctuur. De Chinese acupunctuur gaat ervan uit dat elke ziekte betekent dat iemand uit balans is. Er is een tekort, een teveel of zowel een tekort als teveel van iets, waardoor de energie niet goed door de meridianen stroomt. Daardoor treden er klachten op. Bij Chinese acupunctuur probeert de acupuncturist het energiesysteem te beïnvloeden door de naaldjes te prikken in energiebanen ofwel meridianen.

Bij de segmentale acupunctuur is het uitgangspunt: westerse diagnostiek en de werking van het zenuwstelsel als verklaring voor de werking van de acupunctuur. Deze moderne vorm van acupunctuur bestaat uit reguliere medische kennis van de anatomie en zenuwkunde/neurologie. Er kan met acupunctuurnaalden gewerkt worden, maar ook met zachte manipulaties van hals of rug. Of met injecties met een fysiologische zoutoplossing of bekende verdovingsvloeistoffen.

Bijna alle acupunctuurpunten zijn volledig te verklaren door goed naar de anatomie en het neurologische systeem te kijken van het probleemgebied. De locatie en de diepte van acupunctuurpunt, evenals de manier van stimuleren van de naald, zijn te beredeneren door gewone westersche medische feiten te gebruiken.

Naast algemene westerse medische kennis wordt met dezelfde kennisbron wel specifiek gebruikt gemaakt van segmentale anatomie en neurologie. Deze is echter niet alternatief te noemen.

Is voor een aandoening een punt gevonden, dan kan er met een acupunctuurnaald worden gewerkt. Dat is dan ‘alternatief’. Of er kan als een osteopaat (mits opgeleid tot arts) gewerkt worden met zachte manipulaties van de nek of wervelkolom. Een andere manier van therapie bedrijven doen acupunctuur-artsen die ook neuraaltherapie kennen. Zij kunnen een kleine hoeveelheid fysiologische zoutoplossing of een verdovingsvloeistof op de gevonden plaats aanbrengen.